2009. február 1., vasárnap

Pizza - nyam nyam- Vega


Összesen: 2152 kcal 4 nagy szelet. 1 szelet: 538 kcal
Már a 28. napomon vagyok a 90. napos diétában, de még csak most kívántam meg a pizzát! Ugyebár Szénhidrátnapon hús nuku, és a sajttal is csínján kell bánni, nehogy túlzottan keverjük a tápanyagokat:)
Vágjunk is bele, nem szaporítom a szót.
Hozzávalók a tésztához (Levaisktól van)
  • 40 dkg liszt (1356 kcal)
  • 2 dkg friss élesztő (vagy 5,5-6 g szárított)
  • 1 dl 1,5 % -os tej (50 kcal)
  • 1 dl víz (0 kcal :D)
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 evőkanál olaj (36 kcal)
Élesztő!!!
Egy csészébe elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy pici kanál kristálycukrot, és ráöntjük a langyos tejet. Én mikróban megmelegítettem a tejet és úgy öntöttem rá. (Ne legyen forró, mert ahogy a lányoktól tanultam nem szabad leforrázni az élesztőt, mert akkor nem lesz jó.) Ezután lefedjük és 5-10 perc alatt szépen felfut a dolog. Én porélesztővel próbálkoztam, és miután ráöntöttem a tejet egy picit meg kellett volna kavarjam, de valahogy elfelejtettem:D de azért valamennyire felfutott. Elvileg a porélesztőt nem is muszáj felfuttatni úgy is jó lesz:)

Elkészítés
Egy tálba öntöttem a lisztet, hozzáadtam a sót, az olajat majd a felfuttatott élesztőt és a langyos vizet. Összegyúrtam, a tészta legyen picit ragacsos! Letakartam és meleg helyen kelesztettem ami éppenséggel a radiátor volt. 30 percig ott állt. A tészta folyt. köv. alul!

A feltétről
Nos ezt az ötletet meg a feminától loptam:D Igaz náluk szó sem volt pizzáról:D De mikor megszületett a gondolat a fejemben úgy gondoltam ez csak isteni lehet.
Ez a szósz nekem maga a tökély volt. igaz nem is szósz... és legközelebb dupla adagban fogom elkészíteni, hogy kicsit szaftosabb legyen, úgyhogy aki szintén úgy akarja duplázza meg a szósz receptjét.

A szósz
  • 2 fejecske vöröshagyma (86 g) (34 kcal)
  • 10 gerezd fokhagyma (25 g) (34 kcal)
  • 1 ek olaj (18 kcal)
  • 3 ek vaj (én 64 g delma light-ot használtam) (115 kcal)
  • 1 ek méz (30 kcal)
  • 60 ml fehérbor (43 kcal)

Elkészítése
A vajat és az olajat közepes lángon felforrósítottam. Beledobtam az előre felaprózott hagymát és fokhagymát, kicsit feljebb tekertem és addig pároltam amíg meg nem puhult (kb. 5 perc lehetett).

Eztuán takarékra tettem a gázt és belecsurgattam 1 evőkanálnyi mézet. 30 percig főzdigélt fedő nélkül, néha megkavartam.(a képen a 30 perc letelt,úgyhogy csak addigra kell így megbarnulnia)

Miután letelt a 30 perc hozzáadtam a bort, felcsavartam és amikor elpárolgott alóla kész is lett (kb. 5 perc)

Ami még a tetejére került
  • 1 db paradicsom (136 g) (31 kcal)
  • Kaliforniapaprika (65 g) (13 kcal)
  • Kapribogyó (20 g) (6 kcal)
  • Parmezán sajt 46 g (177 kcal)
  • Trappista sajt 55 g (209 kcal)
Nem is részletezem mert midnenki úgy rendezi, ahogy akarja, ha valaki mégis úgy készítené el mint é aképek maguktól beszélenek:)
De egy fontos dolgot megjegyeznék!!!! Lemerült a fényképezőm, így mindent nem tudtam megörökíteni a fokhagymámmal kapcsolatban. Ha félbevágod látsz benne egy picike zöld "ágacskát". Ha ezt kiveszed akkor nem fog megkeseredni az ételed! Ezért lett ez a szósz is finom édeskés. Úgyhogy nem lustulni és félbevágni a fokhagymát és kivenni a zöld leserű csápocskát! Nem muszáj kidobni hanem el lehet rakni, későbbre, vagy odaadni a családnak hogy egyék meg pirítóssal mert amúgy nagyon egészséges ez a része is!

Majdnem elfelejtettem a tészta folytatását. Kiolajoztam a tepsit és a kinyújtott tésztát beleraktam úgy hogy a széleket kihúzogattam. Elvileg nem is kell nyújtani csak kihúzogatni a tésztát.. de az én tésztám nyomi lett:D Látszik is... de ez lényegtelen mert nagyon fincsi volt. Bár a tésztába több sót tettem volna. Ennyi. Erre jönnek a feltétek. Ha minden rajta van meg kell sütni ugyebár... Na most nekem először 30 percet mondtak 200 fokon... 15 perc alatt kész lett, még szerencse hogy ránéztem:D Mert van olyan mód a sütőmön hogy "pizza mód". Más sütőn lehet kell neki ennyi, de érdemes figyelni:)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése