2009. január 30., péntek

Kakaós és Fahéjas csiga

Én minicsigákat gyártottam, mint a fornetti, de normális nagyokat is lehet gyártani:)

Hozzávalók
  • 500 g liszt (1695 kcal)
  • 70 g delma light (126 kcal)
  • 300 ml tej 1,5% (150 kcal)
  • 1 tojássárgája (69 kcal)
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 teáskanál szárított élesztő
  • 41 g cukor (4 ek) (160 kcal)

A töltelékhez és a sütéshez
  • 50 g cukor 2 evőkanál fahéjjal (200 kcal)
  • 50 g cukor 2 evőkanál kakaóporral (cukrozatlan) (224 kcal)
  • 150 ml tej + vaníliapor(ez cukrozatlan) vagy vaníliás cukor(Bourbont ajánlom) (75 kcal)
  • 20 g teavaj (149 kcal)
Összesen: 2839 kcal 1 db pici csigában: 94 kcal Nekem 30 db csigám lett.
Ha nagy csigákat csinálsz annyi hogy az összesen kalóriaszámát elosztod a darabszámoddal,s így megkapod az 1 db-ra eső értéket!
Az összes hozzávalót a kenyérsütőbe raktam és dagasztás programon elkészítettem - nálam ez 1:30 perc - elfeleztem őket,


majd egy-egy hosszú keskeny lappá nyújtottam

.
A bal oldali a fahéjas a jobb oldali meg a kakaós:)
A 20 g vajat mikróban felolvasztottam és ecsettel megkentem vele a tésztákat, majd megkentem őket a cukros fahéjas illetve kakós izével. Ezután széltében feltekertem, de lehet hosszában is és akkor nagy csigákat kapunk. Amennyire csak lehetett szorosan tekertem, majd fogtam az éles késem és kb 2 cm-es darabokat vágtam és a csigák külső végét visszahajtottam alulra hogy ne folyjon ki!

180 fokon előmelegített sütőben készre süttöttem, kb 30 perc. Amikor már színt kapnak a csiguszik (kb félidő) kivettem és leöntöttem a tejes vaníliás cukros keverékkel:)

Tádááá

Azért van a tetején cukor, mert kevés cukrot tettem bele:) De a receptben már jól van írva minden!


1 megjegyzés:

  1. Kedves recept író!
    Megtetszett a recepted és ma úgy voltam neki állok megcsinálni...gondolom szárított élesztő alatt a zacskós instant élesztőt értetted ugye? na én olyat használtam fel (dr oetker) meg úgy értelmeztem,hogy minden összetevőt a töltelék kivételével összegyúrom anélkül,hogy élesztőt előzőleg felfuttattam volna és összegyúrás után hagyom dagadni...na mivel mindenkinek kenyérsütője nem lehet így én előmelegített 100fokos sütőbe tettem dagadni...felfog így is futni?,mert ilyen élesztőt még nme használtam pláne ,hogy előzőleg nem kellett felfuttatni tejbe..na így kel már a sütőben lassan 40perce ,de nem látok változást...mi lehet az oka?vmit nem jól csináltam,mert kenyérsütőbe csak összedobod és megcsinálja a gép,de akinek nincs?írj köszi

    VálaszTörlés