2009. január 20., kedd

Fokhagymás máj és szív isteni hagymuszkával


Hozzávalók
  • 0,5 kg máj szívvel együtt (640 kcal)
  • 3-4 gerezd fokhagyma (10 kcal)
  • Vegeta
  • 10 g zsír (92 kcal) ha olajjal készítjük 2 evőkanál (36 kcal)
Összesen: 742 kcal

Elkészítés

A májat és a szívet jól megmossuk.

A szív tisztítása: leszedjük a külső hártyát, majd félbevágjuk és jól kimossuk az alvadt vért- Én csak bevágom nem vágom teljesen ketté, hogy szétszakadjon. A májat is feldarabolom amekkorára szeretnénk és jól lemossuk arról is a vért. Olajjal is lehet készíteni, de zsírral a legjobb. Beletesszük egy fazékba a májat és a szívet rádobjuk a zsírt és fedő alatt főzzük 3/4ed lángon a legkisebb korongon kb. 15-20 percig, de hogy biztosak legünk abban hogy kész kiveszünk egy májat és ha rózsaszín a közepe vagy már a rózsaszín sem látszik akkor kész! 1 evőkanál vegetát és a zúzott fokhagymát rárakom megkavarom lefedem és hagyom állni. Melegen és hidegen is isteni friss kenyérrel!


Mellé ecetes fejes saláta isteni + én készítettem Dinsztelt hagymát is

  • 3-4 fej vöröshagyma kb. 200 g (80 kcal)
  • 1 evőkanál olaj (18 kcal)
  • 1 kis kockányi teavaj kb. 10 g (74 kcal)
  • 1 dl fehérbor (71 kcal))
  • 1 ek szezámolaj vagy szójaszósz(elhagyható) (18 kcal)
  • 1 evőkanál friss aprított petrezselyem (1-2 kcal)
Összesen: 263 kcal

Elkészítése

Felmelegítem az olajt és a vajat hogy teljesen elolvadjon. Erre rádobom a felkarikázott hagymát és jól megpirítom. Amikor már összeesett aláöntöm a bort, sózom borsozom, lefedem kb. 10 percre és ezt is ¾ lángon sütöm de nem a legkisebb korongon hanem a közepesen:) ha letelt a 10 perc leveszem a fedőt felcsavarom a gázt rápirítok és egy pici szezámolajt vagy szójaszószt teszek hozzá ami elhagyható. A tetejére aprított petrezselymet szórok és összekeverem:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése